Üç Şehirde; “Erzurum, İstanbul, Bursa.” -1




BEYAZ ÖRTÜSÜNÜ ÇEKIPTE BAŞINA
DERIN DERIN UYKULARA DALINCA DAĞLAR..

Teknolojinin sunduğu olağanüstü bir imkân!
Bir gün içerisinde, önce 1040 kilometre mesafeyi havadan, 1 saat 53 dakikada kat ediyoruz!



Ardından, demiryoluyla, denizin altından geçiyoruz!
Sonra, yaklaşık iki saatlik deniz yolculuğu ve bir saatlik kara yolculuğuyla menzilimize varıyoruz!

Sabah kahvaltısı, meşhur yeşil peynirli loruyla Erzurum’da, öğlen yemeği, balık ekmek Eminönü, İstanbul’da ve akşam Bursa’dayız!

Aynı gün içerisinde, hem de hiç yorulmadan, Ülkemizin, üç güzide- kadim şehrinin havasını teneffüs etmek ne güzel bir şey! Bu güzelliği Yaratana şükretmemek, vesile olanlara da teşekkür etmemek nankörlük olsa gerek! Dolayısıyla, Vatanımıza, Milletimize ve tüm insanlığa, ihsan eylediği nimetler-güzellikler için Rabbimize hamd ederken, vesile olanlara da şükranlarımı sunuyorum. 



Zirvedeki Şehir Erzurum
Kuruluş tarihi tam olarak tespit edilemeyen, Ülkemizin hatta dünyanın en eski şehirlerinden birisi, yaklaşık 2000 rakımlı konumuyla, Anadolu’nun çatısında, heybetli bir kule gibi, birbirinden görkemli tarihi yapılarla süslenmiş, arz ı endam eylemekte olan Erzurum’dan başlıyoruz söze!   


Çifte Minareli Medrese, Saat Kulesi, Kale, Ulu Cami ve Yakutiye Medresesi ilk akla gelen görkemli tarihi yapıları.


Bunların dışında da, şehir merkezinde ve ilçelerinde bulunan, Selçuklu, Osmanlı ve daha eski çağlardan kalma yüzlerce, cami, medrese, han-hamam, türbe, kilise, kale gibi tarihi şaheserleriyle açık hava müzesi görünümünde, ulu bir şehirdir Erzurum. 


Erzurum’un en meşhur bir özelliği de kışıdır!

Kısa olur Erzurum'un yazları
Kış geceleri ise fersah fersah uzar
..
Adam boyu kar yağar dağlarımıza yar
Eksik olmaz başımızdan tipiler boranlar
..
Beyaz örtüsünü çekip de başına
Derin derin uykulara dalınca dağlar
 Su donar hava donar hayat donar
Damarlarda kan donar
Gün bile erkenden solar
Ve karlı dağların ardından
Uzun Beyaz Geceler doğar..


Kış dendiğinde ilk akla gelen şehir olan Erzurum, yıllarca ağır kış şartlarının zorluklarını yaşamış, şimdilerde ise, kışın sefasını sürmektedir!


En uzun kayak sezonu olan kayak merkezlerinin başında yer alan Palandöken, kristal karı ve en acemisinden en profesyonel kayak tutkunlarına göre pistleriyle, ezelden beri dünya çapında kayak merkezi olmaya layıkken, yıllarca kaderine terk edilmiş, atıl bir vaziyette kalmıştır!


Son 10-15 yıl içerisinde ise, Palandöken’e ve Şehir merkezine, hem kayak turizmine hem de kış sporlarına yönelik; lüks oteller, spor salonları, kayakla atlama kulesi ve 

Yüksek İrtifa Sporcu Kondisyon kamp merkezi gibi çok önemli yatırımlar yapılmasıyla Erzurum’un yıldızı parladı!


Bu yatırımlar ve yapılan tanıtımlar sonucu Erzurum, şuan dünyaca bilinen bir kayak merkezi olmakla beraber, ulusal ve uluslar arası çapta büyük yarışmalara ve organizasyonlara da ev sahipliği yapmaktadır.



Erzurum’a giderken, yolculuk yaptığımız uçağın yarıdan fazlasını, şehirde düzenlenen, 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOF)a katılmak üzere gelen yerli ve yabancı sporcular doldurmuştu.


Erzurum’dayken, Palandöken Kayak Merkezi’nin, 19-21 Ocak 2018 tarihlerinde düzenlenecek olan Snowboard Dünya Kupası’na (Snowboard World Cup), 2018 Mart ayında, ‘Kayakta Dünya Hız Rekor Denemesi Test Yarışına’ ve yine 2018 içerisinde ‘Kıtalararası Kayakla Atlama Yarışları’ gibi dev organizasyonlara da ev sahipliği yapacağını öğrendik.


Kış, zor bir mevsim olsa da, her mevsim gibi onunda kendine özgü güzellikleri vardır.  Ancak kışı her şehir kaldıramaz! Batı şehirlerimize kar yağdığında vaziyeti görüyoruz! Kar, felakete dönüşüyor buralarda!


Kışa alışık ve hazırlıklı olan ülkeler-şehirler ise, kışın zorluklarından çok fazla etkilenmemektedirler!
DEVAM EDECEK.. 
İsmail Hakkı Kavurmacı
Erzurum'un tarihi fotoğraflarıyla beraber, aynı konumdan çekilmiş bu günkü fotoğrafları..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder