Bu güzergahta, gölete giderken yada dönerken uğrayabileceğiniz ilginç yerlerde var. Dutçu mezarlığı, Pir Ali Baba Tepesi ve Kevgiri Kaynak Suyu gibi. Kısaca bunlar hakkında da bilgiler vermeye çalışacağım. Dutçu Köyü yeni ismiyle Tuzcu Mahallesi. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesini geçtikten bir-iki kilometre sonra sola ayrılıyor yolu. Köy mezarlığında önemli şahsiyetlere ait mezarlar mevcut.. Hemen köyün girişindeki mezarlıkta Yunus Emre’ye ait olduğu söylenen türbe var. Ayrıca burada Şehrimizin manevi mimarlarından Hacşiizade Hacı Ali Efendi Hazretlerinin, namı değer Hacı Haşıl Efendinin, yine manevi mimarlarımızdan Rasim Baba ve Abdulgafur Efe’nin kabirleri bulunmakta.
Yunus Emre Türbesi
Kevgiri Şifalı Su Kaynağı
Gölet yol ayrımından beş yüz metre kadar önce (Erzurum-Çat karayolunun on ikinci kilometresinde) bir yol ayrımı daha var. “Kevgiri Şifalı Su Kaynağı”. Palandökenin içlerine doğru yaklaşık on kilometre ilerledikten sonra, altından ufak bir dereninde aktığı, büyükçe bir kayadan kaynayan şifalı su kaynağına ulaşacaksınız. Erzurum merkeze yaklaşık yirmi kilometre mesafede, Teke deresi denilen mevkide, eski adıyla Konaklı yeni ismiyle Kevgiri köyünün yakınlarındaki bu kaynak suyun birçok hastalıklara şifa olduğu söylenmekte. Özellikle de böbrek taşı mustariplerine. Bu kaynak su asıl şöhretini böbrek taşlarını eritmekle almıştır. Bu şifalı suyun çevresi biran önce düzenlenmeli ve daha etkin tanıtımı yapılarak Şehrimiz turizm envanterine eklenmelidir.
Konaklı Kayak Merkez: Konaklı köyünün yukarısında, birde kayak merkezi bulunmakta. Palandöken Dağları’nın zirvelerine kadar telesiyejler, mekanik sistemler döşenmiş. Yolu çok güzel, otoban gibi. Günübirlik konaklama tesisleri de mevcut, bu kayak merkezinde.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder