Eğitimci-Yazar-Şair Murat Ertaş’la Bursa Turu -1

Erzurum Derneklerinin Misyonu Ne Olmalı?

Geçtiğimiz günlerde kısa bir süreliğine Bursa'ya ziyarette bulunan, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı ve Erzurum’un en önemli STK’larından olan ŞEHİRDER’in kurucu başkanı, yazar, TV program yapımcı ve sunucusu Murat Ertaş’la, Bursa’nın en merkezi yeri olan Yeşil’de, Yeşil Türbeye komşu Erzurumlular Derneğini ve Bursa’nın en önemli medya kuruluşlarından Sancaktar Medya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Burhanettin Türkeş’i ziyaret ettik.

Yeşil’deki Erzurumlular Derneği 1960’larda kurulan Bursa’daki ilk Erzurum Derneği. Şuan ki başkanı, emekli bir eğitimci olan Osman Taşdemir’dir. Osman Başkanla sohbetimiz esnasında, bu derneğin ve daha sonraları kurulan Erzurumlular Dernekler Federasyonunun da kurucusu olan Okay Talay’da derneğe geldi ve Erzurum Dernekleri üstüne çok yaralı bir görüşme ortamı oluştu.

Erzurum’un en etkin yazar ve fikir adamlarından birisi olmasının yanı sıra Şehirdeki en önemli Derneklerinde kuruculuğunu ve başkanlığını yapan Murat Ertaş’la, Bursa’daki Erzurum Derneklerinin öncülerinden olan Okay Talay ve Osman Taşdemir’in bundan böyle Erzurum Dernekçiliği adına ortak önemli çalışmalar yapacaklarına inanıyorum.

Erzurumlular Derneği ziyareti ardından, Bursa TV, Bursa Sancak Gazetesi, Sancak FM ve MAH Medyayı bünyesin de bulunduran, Bursa’nın en büyük medya kuruluşu olan Sancaktar Medya’nın Yönetim Kurulu Başkanı hemşerimiz Burhanettin Türkeş’i ziyaret ettik. Burhanettin Bey, bu güne kadar, Bursa TV’yle Bursa’daki Erzurumluları her zaman desteklemiştir. Buradaki Erzurum Derneklerinin faaliyetleri Bursa TV’de canlı yayınlanmış ve Erzurum’la ilgili her olumlu haber mutlaka Bursa TV’de yer almıştır. Yıllardır Erzurum’a gitmediğini belirten Burhanettin Bey, en kısa zamanda Erzurum’u ziyaret edeceğini söyledi ve Murat Beyle Erzurum’da görüşmek üzere sözleştiler.



Yeşil'deki Erzurumlular Derneğinden Yeşil Türbe ve Camiye bakış

Bu görüşmelerin, Erzurum Derneklerinin hem Erzurum ve hem de Erzurum dışında yaşayan Erzurumlular için daha faydalı bir pozisyona getirilmesi husun da umut verici olduğunu düşünüyorum. Bursa’ya geldiğim ilk günlerde buradaki derneklerle ilgili bir araştırma yapmış ve bu araştırmalarım sonucu görüşlerimi kaleme almıştım. İşte bu görüşlerimden bir kısmını şimdi paylaşmak arzusundayım:

Erzurum Derneklerinin Misyonu Ne Olmalı?
Erzurum dışında, Şehrimiz, ilçeleri ve köyleri adına kurulmuş yüzlerce dernek bulunmaktadır. Bu gün itibariyle sadece Bursa’da Erzurum adına kurulmuş 70 civarında dernek mevcuttur. Şehir adına ve Dadaşlık unvanıyla kurulmuş il derneklerinin yanı sıra ilçe ve köy dernekleri de var. Birde bunların üstünde Bursa Erzurumlular Dernekler Federasyonu kurulmuş. Kültür dayanışma ve yardımlaşma amacıyla kurulmuş olan bu derneklerin birçoğunun faaliyetleri, yılda bir iki defa hemşerileriyle piknik yapmak, cenaze ve düğünlerde buluşmaktan ibaret.

Bazı dernekler ise bunlara göre daha kapsamlı faaliyetlerde bulunmaktalar. Erzurum’un kurtuluş gününde toplu etkinlikler yapmak, ramazanlarda iftar paketleri dağıtmak ve iftar yemekleri düzenlemek gibi.Ancak Erzurum’la ilgili veyahut ta Erzurum’daki faaliyet ve etkinliklere yönelik katılımları yok denebilecek bir seviyede. Bu durum sadece dışarıdaki hemşerilerimizden kaynaklanmamakta. Şehrinde bu yönde bir talebi veya girişimi bu güne kadar pek olmamış.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi nasıl ki tüm ilçe ve köylerimizi kapsamaktaysa, dışarıdaki Erzurumlulara da ulaşmalı. Büyükşehir bünyesinde Erzurum dışındaki hemşerilerimize yönelikte bir birim oluşturulmalıBu birim özellikle büyük şehirlerdeki etkin Erzurum Dernek, vakıf ve federasyonlarla daima irtibatta olarak, onlara maddi ve manevi destekler sağlamakla beraber, onlarında Şehrimizdeki faaliyetlere ve etkinliklere, bulundukları şehirdeki hemşerilerimizi ve o şehrin insanlarının da katılımlarını sağlamak hususunda aktif çalışmalar yapmaya yönlendirilmeliler.
Yabancı ülkelerde Ülkemizi temsil eden konsolosluklar misali, bulundukları şehirdeki yerel yönetimlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve diğer sosyal ve siyasal çevrelerle iletişimleri yüksek ve etkin olan dernek ve vakıflarla, bu birim daimi iletişim halinde olmalı ve onların şehrimizi temsilen,  Şehirdeki etkinliklere hemşerilerimizi ve yaşadıkları şehrin sakinlerinin katılımını sağlamak, belli zamanlarda Erzurum’a gezi turları düzenlemek, yaşadıkları şehirlerdeki girişimcileri Erzurum’da yatırma yapma yönünden lobi faaliyetlerinde bulunmak ve teşvik etmekle beraber, Erzurum’daki girişimcilerinde bu şehirlerde faaliyetlerde bulunmaları konularında yardımcı olup yol göstermek gibi misyon üstlenmeleri sağlanmalı. Bunlarla beraber büyük sıkıntısı-derdi olan hemşerilerimize de el atıp, sahip çıkarak, arkalarında Erzurum olduğu özgüveniyle,  morallerinin yüksek tutulması ve bununla da her zaman Şehrimize vefa duygusuyla bağlı kalmaları sağlanmalıdır.     
Erzurum’da ikamet eden nüfusun kat kat fazlası Erzurumlu, Erzurum dışında yaşamakta! İşte bu tür girişimler ve iletişim kanallarıyla Şehrimiz onların enerjilerinden de faydalanmalı ve yukarıda da belirttiğimiz gibi, yeri geldiğinde de onların yanlarında olduğunu da hissettirmeli.
Selam ve saygılarımla..
İsmail hakkı Kavurmacı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder