17 Mayıs 2021 Pazartesi

Kiremitlik Tabyası ve Tabyadan Erzurum


Üç yıl kadar önce kısa bir Erzurum ziyaretimiz oldu. Bu ziyaretimiz esnasında, Atatürk Üniversitesi Kampüsü ile Yenişehir semti arasında yer alan, kayakla atlama kulelerinin yapıldığı Kiremitlik tepe üzerinde bulunan KİREMİTLİK TABYASI’nı çıktık.

Tabya, güneydeki Palandöken geçidinden gelecek tehlikeye karşı,1867-1872 yılları arasında Sultan Abdülaziz döneminde yapılmıştır.

Bu Tabyada, Şehirdeki diğer tarihi yapılar gibi yıllarca kaderine terkedilmiş bir vaziyette kaldı.  Ancak son yıllarda Yurt genelinde, tarihi eserlere karşı artan ilgi ve başlatılan restorasyon çalışmalarına, başta Erzurum Büyükşehir Belediyesi olmak üzere,  ilçe belediyeleriyle beraber diğer kurumlarda aktif bir şekilde katıldılar ve Şehirdeki tarihi yapıların restorasyonları ve çevrelerinin açılıp, düzenleme çalışmaları başlatıldı.  

Kiremitlik tepeye çıktığımızda hayli sevindirici bir görüntüyle karşılaştık. Tabyanın ön tarafında, Büyükşehir Belediyesinin, burada yapılacak düzenlemeyle ilgili bir panosu yer almaktaydı. Çevrede bazı inşaat çalışmaları da yapılmıştı. Fakat o gün itibariyle herhangi bir çalışma olmadığı gibi kimselere de rastlamadık. İnşallah panoda yer alan proje en kısa sürede tamamlanır.


Atlama kulelerinin hemen yakınındaki bir tarihi yapıyı gün yüzüne çıkarıp, işlev kazandırmak, Şehrimizin değerine yeni bir değer katmak olacaktır.

Tabya'dan Atatürk Üniversitesi
Tabyanın fotoğraflarıyla beraber, Tabya’dan Şehrin, değişik açılardan görünümünü izleniminize sunuyoruz.

Tabya'dan Palandöken
Umarım proje tamamlanmıştır.

DAHA FAZLASI VİDEODA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder