25 Aralık 2021 Cumartesi

Binbir Hatim

 

Türk Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş’la,  erzurumyenigun.com'da “Binbir Hatim” geleneğimizle ilgili yapılan röportaj: 

Türk Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş’la, “Binbir Hatim” geleneğimizi konuştuk. Asırlar öncesine dayanan ve Mülki İslam’ın kilidi olan Erzurum’u her anlamda bir zırh gibi kuşattığına inanılan ve şehirde her yıl adeta Kur’an ziyafetine dönüşen bu kıymetli mirasa dair çok özel paylaşımlarda bulundu Murat Ertaş…


Dilerseniz, söyleşimize “Neden Binbir?” sorusuyla başlayalım ve sözü şimdi asıl sahibine bırakalım.

Keyifli okumalar…

 

NEDEN BİNBİR?

19 Aralık 2021 Pazar

Beyaz Geceler - Білі ночі

adam boyu kar yağar dağlarımıza yar

eksik olmaz başımızdan tipiler boranlar

beyaz örtüsünü çekip te başına
derin derin uykulara dalınca dağlar


ne kurt uluması
ne kartal kanat çırpması
nede bir çağlayanın şırıltısı işitilir
rüzgarların uğultusuna bir yanık türkü karışır

“kar yağar bardan bardan
yollar kapandı kardan
ne giden var ne gelen
haber gelmiyor yardan”

ayaz kor ateşler misali alev alev yakar yar
ve saçaklarda oluşur mızrak mızrak buzlar


su donar hava donar hayat donar
damarlarda kan donar
gün bile erkenden solar
ve karlı dağların ardından
uzun Beyaz Geceler doğar

вода замерзає повітря замерзає життя замерзає

кров замерзає у венах

день рано зникає

і після засніжених гір

народжуються довгі білі ночі

İsmail Hakkı Kavurmacı

Kayıt Tarihi : 19.1.2005 20:53:00





10 Ekim 2021 Pazar

Güzelyalı’da Mudanya Erzurumlular Derneği’ni Ziyaret Ettik

 


29 Ekim 2021 tarihindeki İstanbul seyyatimiz öncesi, Araştırma-Yazar Mahmut Celal Özmen Beyle, akşamüstü Güzelyalı’ya giderek, buradaki Mudanya Erzurumlular Derneği’ni ziyaret ettik. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Yılmaz Beyin, Derneğin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında verdiği bilgileri videodan izleyebilirsiniz.


Girişinde güzel bir bahçe bulunan Dernek binası, iki bölümden oluşmakta, duvarlarında Erzurum’la ilgili tablolar yer almaktaydı.


Müfrezesiyle beraber kahramanca mücadele ederek,  Bursa’nın Yunan işgalinden kurtarılışında büyük katkıları olan, Kara Fatma lakaplı Fatma Seher Erden’in tablosu özellikle dikkatimi çekti.

Ziyaretimiz esnasında Dernek Yönetim Kurulu Üyelerinden Orhan Beyle de tanıştık. Orhan Bey, mermercilikle ilgili faaliyetlerde bulunmaktaymış.   


Katkılarından dolayı, Mahmut Celal Özmen Beye Şükranlarımızı Sunuyoruz



 


26 Ağustos 2021 Perşembe

Çok Güzel Bir İnsan Daha Uçtu Bu Fani Dünyadan

 

Dünya, gittikçe çirkinleşmekte; hatır-gönül-vefa sadece adları kaldı. Bunlardan en çok söz edileni ise Vefa’dır! Oda İstanbul’da bir semtin adı olmasından ve meşhur Vefa Bozacısından dolayı!


Artık her şey maddiyetle ölçülmektedir ve zamanımızda en büyük meziyet kurnazlık ve bukalemun gibi davranabilmeyi becerebilmektir. Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, Allah’ın selamı bile çıkar ilişkilerine göre verilmektedir. Her neyse, lafı uzatmayalım, acımız, kederimiz büyük!


Vefasızlığın zirve yaptığı, yaşadığımız şu dönemde pek farkında olmuyoruz ama güzel ve iyi insanlar, bu vaziyet karşısında çok üzülüyorlar ve canları acıyor! Bir şeyler yapmak için çabalamaya kalkışıyorlar ama tilki kurnazlığını ve bukalemun gibi ortama göre değişmeyi beceremediklerinden başarısız oluyorlar ve için için daha da çok üzülüyorlar!

Kıyamıyorlar, Melekler tutuyor ellerinden götürüyor Onları, ebedi saadet diyarına..  

Reşat Coşkun, Reşat Hocam, ne güzel bir insandı, ne güzel bir dosttu ve ne güzel bir öğretmen veya hocaydı! Ne güzel fikirleri vardı ve ne güzel yazılar, şiirler yazardı. Sevdiği insanlarla bulunduğu ortamda sohbetleri çok coşkulu olurdu. İnsana ve bütün mahlukata merhamet gösterir değer verirdi. Hiç kimseyle ilişkisinde bir çıkar ummazdı bir şey beklemek yerine, karşımdakine ne verebilirim derdindeydi hep!

Derviş ruhlu, modern bir insandı. Dünyanın, Ülkemizin, Şehrimizin derdi, Reşat Hoca’nın da derdiydi. Tanıdığı herkesin derdiyle dertlenir, sevinciyle sevinirdi! Her zaman iyimser-pozitif bir insandı. Bazen şehrin üstüne veya ülkemiz ya da herhangi bir konun üzerine sohbetler bir tartışma havasına girerdi. Karşısındaki tartışmanın dozunu yükseltmeye başlattığı an O, engin bilgisi, hoşgörü ve bilgece esprilerle bir anada tartışmayı keyifli bir sohbete çevirmeyi becerebilirdi.

Yıllarca arkadaşlığımız, dostluğumuz oldu. Erzurum Sevdası Dergisi’ni çıkardığımız zaman kendilerinden çok destek aldık. Her sayıda mutlaka O’nun fikrini alırdık ancak bazen O’nun önerilerine uymadığımızda olurdu. Hiç alınmaz, hatta mahcubiyetimizi gidermek için, böyle çok daha iyi olmuş derdi.



Aracıyla Şehrin her yanını gezdirir, fotoğraflar çekerken fikirler verir ve fotoğraf çektiğimiz yerler hakkında bilgiler verirdi.

Bazen beraberken, dışarıda okuldan öğrencilerine rastlardık. Öğrencileri O’nu gördüklerinde gözlerinin içi parlardı, içtenlikle, sevgi dolu bir saygıyla yaklaşırlardı ve çok değer verdikleri bir ağabeyleri gibi sohbet ederlerdi.



Kendisi Coğrafya Öğretmeniydi fakat coğrafyayla beraber öğrencilerine, tarihimizi, dini değerlerimizi ve insanlığı da öğretirdi.

Reşat Hoca, yazmakla bitmez. Ben ondan razıyım, Yüce Rabbimde İnşallah razı olsun. Eğer bir hakkım varsa helali hoş olsun, O’nun bir hakkı varsa, İnşallah mahşer alanında helal eder.

Reşat Hocam, O bana da Hocalık yaptı! O’ndan çok şey öğrendim. Allah O’ndan razı olsun, Yüce Allah gani gani rahmet eylesin, İnşallah mekanı Cennet olsun. Eşine ve çocuklarına Rabbim Sabır versin ve İnşallah Onlara hayırlı, huzurlu uzun ömürler nasip etsin.

Reşat Hocamla yıllar önce Ahi Toman Baba Türbesinin videosunu çekmiştik.

Daha büyük izlemek izin lütfen youtubeyi tıklayınız

Tarih, kültür ve turizm şehri Erzurum'a yakışmayan bir vaziyette, ilgisizlik ve vefasızlık sonucu viraneye dönüşmüş Ahi Toman Baba’nın evi ve türbesiyle ilgili 14.04.2013'te, Ahi Toman Baba Türbesi yanı başında, Araştırmacı-Yazar Reşat Coşkun’la yaptığımız röportajı, bu vefafızlığın giderilmesi ve türbenin - evin onarılarak Tarihi Şehir Erzurum'a kazandırılması husunda vesile olması umudu ve dileğiyle yeniden yayınlıyoruz.



Ve Reşat Hocamın, Editörlüğünü yaptığım Erzurum Sevdası Dergisi’nde çıkan bir yazısı.

Erzurum Belediye Tarihinden İlginç Notlar











17 Mayıs 2021 Pazartesi

Kiremitlik Tabyası ve Tabyadan Erzurum


Üç yıl kadar önce kısa bir Erzurum ziyaretimiz oldu. Bu ziyaretimiz esnasında, Atatürk Üniversitesi Kampüsü ile Yenişehir semti arasında yer alan, kayakla atlama kulelerinin yapıldığı Kiremitlik tepe üzerinde bulunan KİREMİTLİK TABYASI’nı çıktık.

Tabya, güneydeki Palandöken geçidinden gelecek tehlikeye karşı,1867-1872 yılları arasında Sultan Abdülaziz döneminde yapılmıştır.

Bu Tabyada, Şehirdeki diğer tarihi yapılar gibi yıllarca kaderine terkedilmiş bir vaziyette kaldı.  Ancak son yıllarda Yurt genelinde, tarihi eserlere karşı artan ilgi ve başlatılan restorasyon çalışmalarına, başta Erzurum Büyükşehir Belediyesi olmak üzere,  ilçe belediyeleriyle beraber diğer kurumlarda aktif bir şekilde katıldılar ve Şehirdeki tarihi yapıların restorasyonları ve çevrelerinin açılıp, düzenleme çalışmaları başlatıldı.  

Kiremitlik tepeye çıktığımızda hayli sevindirici bir görüntüyle karşılaştık. Tabyanın ön tarafında, Büyükşehir Belediyesinin, burada yapılacak düzenlemeyle ilgili bir panosu yer almaktaydı. Çevrede bazı inşaat çalışmaları da yapılmıştı. Fakat o gün itibariyle herhangi bir çalışma olmadığı gibi kimselere de rastlamadık. İnşallah panoda yer alan proje en kısa sürede tamamlanır.


Atlama kulelerinin hemen yakınındaki bir tarihi yapıyı gün yüzüne çıkarıp, işlev kazandırmak, Şehrimizin değerine yeni bir değer katmak olacaktır.

Tabya'dan Atatürk Üniversitesi
Tabyanın fotoğraflarıyla beraber, Tabya’dan Şehrin, değişik açılardan görünümünü izleniminize sunuyoruz.

Tabya'dan Palandöken
Umarım proje tamamlanmıştır.

DAHA FAZLASI VİDEODA

12 Mayıs 2021 Çarşamba

Bayram O Bayram Ola

 

Bir bayram akşamındayız. 11 ayın Sultanı, Kutlu Misafirimiz Mübarek Ramazan-ı Şerifi uğurlamanın hüznüyle yüreklerimiz buruk olsa da bir güzel Bayram Sabahına uyanmanın sevinciyle de tatlı bir huzur yaşamaktayız.

Biz, Kutlu Misafirimiz Ramazan-ı Şeriften razı olarak O’nu uğurlamaktayız, İnşallah O’da bizlerden razı olarak gitmiştir ve İnşallah bir dahaki Ramazana kadar, O’nun bereketi, rahmet ve huzur gölgesi hiçbir zaman üzerimizden eksik olmaz İnşallah.

Gelecek yılda, bütün sevdiklerimizle beraber, daha huzurlu ve sağlıklı bir ortamda Ramazan-ı Şerifle tekrar buluşmayı Rabbimiz’den diliyoruz ve İnşallah o zaman, Kutlu Misafirimizi şanına layık ağırlayabilmek için daha fazla imkanlara ve ruh haline sahip olarak, O’nu daha iyi ağırlar ve O’ndan daha fazla istifade edenlerden oluruz İnşallah.  

Alvarlı Efe Hazretleri’nin mısraları, duamız olsun:   

Can bula cananını

Bayram o bayram ola

Kul bula sultanını

Bayram o bayram ola

 

Hüznü keder def ola

Dilde hicab ref ola

Cümle günah af ola

Bayram o bayram ola

 

Tevhid ede şevk ile

Hakkı seve şevk ile

Tasdik inerse dile

Bayram o bayram ola

 

Dildeki Rahman olur

Dertlere derman olur

Azade ferman olur

Bayram o bayram ola

 

Lütfi'ye lutfu kerim

Erişe Rahmi Rahim

Ber murad ede fehim

Bayram o bayram ola



12 Nisan 2021 Pazartesi

Ramazan’ın Sırrına erebilirsek eğer;

 Ramazan-ı Şerif’in; Bizlerin, Sevdiklerimizin, İslam Aleminin, bütün insanlığın ve tüm varlıkların, İyiliklerimize, Sevincimize ve Huzurumuza Vesile Olması Dileği ve Duası ile..

Sırlı ve Bereketli Bu Kutlu Ay,

Gereğinden fazla akan hızlı yaşamı, yavaşlatmak için bir fırsattır!

Ramazan’ın Sırrına erebilirsek eğer;

yaşadığımız, karışıklıklar ve karmaşalar son bulacaktır!

SIR: Merhamettir, şefkattir, sevgidir, iyiliktir, sadakattir ve fedakarlıktır..

Ramazan’ın Sırrına erebilirsek eğer;


-Çılgınca arzular ve beklentilerle,

-Öfkeler ve dargınlıklarla,

-Korkular ve huzursuzluklarla,

Dalgalı bir deniz gibi kabarıp kaynayan içimizin, derinliklerindeki,

Sessizliğin ve sadeliğin farkına vararak, gerçek huzura ve mutluluğa ulaşabiliriz!


16 Ocak 2021 Cumartesi