24 Mayıs 2018 Perşembe

Oruçlu Şehir Erzurum

Ramazan-ı Şerif Dadaşlar için kutlu bir misafirdir. Üç ayların başlangıcı, Hicri aylardan Recep ayının gelmesiyle Ramazanın gölgesi düşer Erzurum'a ve Kutlu misafir için hazırlıklar ta o günden başlar. 

Erzurum’da Ramazan dini bir vecibe olmasının yanı sıra, köklü bir gelenek haline gelmiştir. Dadaşlık Kültürü içerisinde, Ülkemizde hatta başka ülkelerde olmayan Ramazanla ilgili birçok güzel adetler, gelenekler oluşmuş ve devam ettirilmektedir. 

Erzurum’da, gece-gündüz, yediden yetmişe insanların elinden-dilinden Kuran eksik olmaz Ramazanda. Evlerde, camilerde hatimler okunur, dinlenir, Şerefe-Arefe günleri de bu Hatimlerin duaları yapılır.  Erzurum'daki birçok camide teravih namazı Hatimle kılınır. Teravih Namazının ardında İşfeelena Duası sadece Erzurum Camilerinde okunur. Bunlara benzer birçok güzellikler Erzurum Ramazanlarında yaşanır. 

Ramazanda iliklerine kadar Oruçlu olan bu güzel Şehrin-Dadaşların bir günlük Ramazan coşkusunu buyurun beraber izleyelim. 

İŞFEELENA DUASI
Erzurum’a has çok güzel Ramazan geleneklerinden biriside İşfeelana Duasıdır. Teravih Namazlarının ardından, güzel sesli müezzinler, hafızlar tarafından hoş bir sedayla okunan bu sırlı dua ibadetin hazzını zirvelere çıkarır. Amin amin aminlerle kubbeler çınlar, yürekler titrer. 



Erzurum’un tarihi camilerinden Muratpaşa’da kılınan teravih namazından kısa bir kesitlik bölüm izledikten sonra İşfeelana duasına amin diyeceğiz. 

Ancak bunlardan önce Muratpaşa’nın zarif minaresinden yükselen Medine Ezanını dinleyeceğiz, Hadi buyurun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder