Sayfalar
- Ana Sayfa
- Üç Şehirde; “Erzurum, İstanbul, Bursa.” -1
- Üç Şehirde; “Erzurum, İstanbul, Bursa.”-2-
- Üç Şehirde; “Erzurum, İstanbul, Bursa.” -3
- Metin Diler Yazdı "Yoncalık Hastanesi"
- Nihat Kılıçoğulları Objektifinden Erzurum
- Ayaz Paşa Caminin Çok Özel Tarihi ve Ayazpaşa'da Ramazan
- Erzurum Tarihinde Zamanda Yolculuk
- Erzurum Derneklerinin Misyonu Ne Olmalı?
- Uzak Zamanlardan
- Sevgi Nedir
- Hayatta hep kötü şeyler olmuyor
30 Aralık 2020 Çarşamba
29 Aralık 2020 Salı
Erzurum Saat Kulesi
Erzurum'da İslami döneme ait en eski eserlerden biri olarak kabul edilen Saat Kulesi, 12. yüzyıl ortalarında Saltuklu Hükümdarı Ebu'l Kasım tarafından İç Kale Mescidi'ne minare olarak yaptırılmıştır.
İç Kale'nin güneydoğu köşesinde sur duvarına bitişik olarak yükselen yapının kaidesi kesme taştan, gövdesi tuğladan silindirik şekilde inşa edilmiştir. XVI. yüzyılın başlarında minarenin üst kısmı yıkılmış, ilk olarak 1848 yılında, daha sonra 1881 yılında saat yerleştirilerek "Saat Kulesi" ve aynı zamanda Gözetleme Kulesi olarak kullanılmaya başlamıştır.
Yapının düz, tuğla örgülü ve aşağıdan yukarıya doğru hafifçe daralan gövdesi altı süs kuşağı bulunurken, yapının kapısı kuzey zemin seviyesinde yer almaktadır. 11,5 m. yüksekliğinde, pişmiş tuğladan, kufi karekterde kitabesi bulunan yapıda, saatin konulduğu ahşap kule ve üst mimarisi batılı üslupta olması dikkat çekmektedir.
Kaynak: Erzurum Gezi Rehberi Kitab
30 Kasım 2020 Pazartesi
Bat Pazarından bir kaç kare
Taş Mağazalar ile Erzurum Kalesi arasında yer alan Bat Pazarı, bir zamanlar Erzurum'un en eski ticaret merkezlerinden birisiydi.
21 Ekim 2020 Çarşamba
Lalapaşa Cami tadilat öncesinden ve Yakutiye'ye farklı bir açıdan Fotoğraf ve Videolar
Lalapaşa Caminin tadilatı sonrasında bazı tartışmalar oldu. Birçok vatandaş özellikle Müezzin Mahfilinin kaldırılmasına tepki gösterdiler. fakat bu tepkiler dikkate alınmadı ve artık ancak çektiğimiz eski resimlerde bu mahfili görebilmekteyiz.
Buda Yıllar önce farklı bir açıdan çektiğim Yakutiye Medresesi'nin fotoğrafı. Bu ihtişamlı tarihi yapının, genellikle hep ön yüzünden veyahut ta Caddeden fotoğrafları çekilmektedir.
3 Ekim 2020 Cumartesi
Erzurum Kültür Yolu Projesiyle, Şehir Merkezi Işıl Işıl
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Twitter hesabından Kale çevresiyle ilgili fotoğraflar paylaşarak şu mesajı verdi;
"Erzurum Kültür Yolu Projemizle şehrimizin merkezini uluslararası bir tarih ve kültür parkına çevirdik.
Gündüzü de gecesi de bir başka güzel olan tarihi Erzurum Kalesi, yepyeni ışıklandırmasıyla geceye tüm ihtişamıyla damga vuruyor. Tarihimizi koruyarak gelişmeye devam.
Çifte Minareler, Türk ve Kardeş Azerbaycan Bayraklarıyla Renklendi
Fotoğraf: Murat Ertaş
Tarihi Çifte Minareli Medrese'nin Minareleri, Türk ve Kardeş Azerbaycan Bayraklarıyla muhteşem bir görünüme büründüler.
2 Temmuz 2020 Perşembe
Bursa Nilüfer'de Heykeli Bulunan Kara Fatma Kimd
Kara Fatma olarak bilinen Fatma Seher Erden, 1888’de Erzurum'da dünyaya gelmiştir. Erzurumlu Yusuf Ağa’nın kızı olan Kara Fatma, ilk cephe mücadelesini kocası Derviş Bey’le birlikte Balkan Savaşı’nda vermişler ve daha sonra gittikleri Doğu cephesine de Eşi Derviş Bey Sarıkamış’ta şehit olunca Kara Fatma vatan için mücadelesine Kurtuluş Savaşı’nda devam etmiştir.
Mücadeleye daha etkin katılmak için Sivas’a kadar giden Kara Fatma, burada Mustafa Kemal’e ulaşarak kendisine görev vermesini istemiş ve Atatürk’le görüşmelerinin ardından Kara lakabını alan Fatma Seher, “Kara Fatma” olarak anılmaya başlanmıştır.
Kara Fatma’ya; İzmit’in kurtarılışında, İnönü Savaşlarında ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ndeki kahramanca mücadelelerinden ve başarılarından dolayı “üsteğmen” rütbesi verilmiştir!
Kara Fatma’ya; İzmit’in kurtarılışında, İnönü Savaşlarında ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ndeki kahramanca mücadelelerinden ve başarılarından dolayı “üsteğmen” rütbesi verilmiştir!
Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nden sonra Bursa’ya geçen Kara Fatma, Şehrin Yunan işgalinden kurtarılması için müfrezesiyle birlikte kahramanca çarpışmıştır.
Tüm bu mücadelelerin sonunda Kurtuluş Savaşı’nın büyük kahramanı Kara Fatma, İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Bu madalya, kendisi için yeterliydi. Öyle ki, savaşın ardından kendisine bağlanan üsteğmenlik maaşını kabul etmemiş, “Ben para için savaşmadım. Vatanım için savaştım” diyerek maaşını Kızılay’a bağışlamıştır!
Kara Fatma, yıllar boyu süren mücadeleleri sırasında eşinin yanı sıra iki oğlunu da şehit vermiştir. Büyük zaferden sonra ise köşesine çekilmiş ve ömrünün son yıllarını İstanbul’da, Darülaceze’de geçirmiştir. 2 Temmuz 1955 günü hayata gözlerini yuman Kara Fatma Seher’in, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği fedakârlık ve gözü karalık hiçbir zaman unutulmamıştır.
Kara Fatma’nın kabri, Beyoğlu Kulaksız Mezarlığı'nda anıt mezar olarak düzenlenmiştir.
Ve hikayenin Videosu
Ve hikayenin Videosu
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)